Opbaring

Blijft de conditie wel goed bij een thuisopbaring?

Bij thuisopbaringen zorgt Goemans altijd dat er goede koelapparatuur aanwezig is om de conditie optimaal te houden. Het is echter niet mogelijk om te garanderen dat de conditie van een overledene tot aan de dag van de uitvaart goed blijft, omdat dit onder andere sterk afhankelijk is van o.a. medicijngebruik. Ook als het erg warm wordt in de opbaarkamer kan de conditie onverwachts snel achteruit gaan. Onze medewerker komt daarom dagelijks langs om de conditie van de overledene te controleren en nabestaanden kunnen dag en nacht bellen als zij zich zorgen maken.

Is een koeling verplicht?

Nee, koelen is niet verplicht. Het wordt echter wel geadviseerd. Over het algemeen zal de ontbinding van het lichaam minder snel gaan wanneer het gekoeld wordt.

Er is ook een lichte vorm van balseming mogelijk (thanatopraxie). Nadat de overledene een dergelijke behandeling heeft ondergaan is er geen koeling meer nodig.

Ik heb een donorcodicil. Kan ik dan wel worden opgebaard?

Ja, de chirurg of een uitnameteam van de Nederlandse Transplantatie Stichting verwijdert de betreffende organen op zo’n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Ook overledenen met een donorcodicil kunnen dus na de medische ingreep gewoon worden opgebaard en op de normale manier worden begraven of gecremeerd.

Kan er altijd een thuisopbaring plaatsvinden?

Wanneer het de wens is om de overledene thuis op te baren zullen wij onze uiterste best doen om dit te realiseren. We nemen graag met je de mogelijkheden door. Er zijn enkele zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Zo is het wenselijk dat de ruimte waar de overledene opgebaard wordt koel is. Verder kunnen we de overledene helaas niet van beneden naar boven brengen. Omdat een opbaring in huis altijd meer risico met zich meebrengt dan een opbaring in een rouwcentrum, komen wij dagelijks de conditie van het lichaam controleren.

Hoe kan ik de overledene in het uitvaartcentrum bezoeken?

Indien je kiest voor een 24-uurs toegankelijke kamer kun je de overledene zo vaak je wilt bezoeken. Je krijgt namelijk een pasje of sleutel van de door jou gekozen kamer, zodat je jezelf toegang kunt verschaffen. In een standaard rouwkamer is bezoek mogelijk op afspraak.

Wat is een thuisopbaring?

Al heel snel na een overlijden staan de nabestaanden voor de vraag waar het lichaam van hun overleden dierbare in de dagen voor de uitvaart moet verblijven. Daar zijn verschillende mogelijkheden voor. Zo beschikt Goemans over meerdere sfeervolle uitvaartcentra. Maar je kunt er ook voor kiezen om de overledene thuis te laten opbaren. Dat houdt in dat de overledene in zijn of haar eigen huis in een kist of op een bed gekoeld wordt. Op die manier kunnen de nabestaanden op ieder gewenst moment en in een vertrouwde omgeving afscheid nemen.