Afscheidsplechtigheid

Wat gebeurt er met de bloemen na een uitvaart?

Je bepaalt zelf wat er na afloop van de uitvaartplechtigheid gebeurt met de bloemen. Neem je de bloemen niet mee, dan worden bij een crematie de bloemen op een daarvoor ingericht terrein neergelegd. Na verloop van tijd worden de bloemen door het crematorium opgeruimd.

Kan ik genoeg tijd reserveren voor een plechtigheid?

Je kunt zoveel tijd afspreken als je zelf wilt. Er geldt meestal een bepaalde basistijd. Je kunt vooraf voor zowel de aula als de koffiekamer tegen meerkosten extra tijd reserveren.

Mogen kinderen ook bij de plechtigheid aanwezig zijn?

Dat mag uiteraard. Ook naar het crematorium, de begraafplaats en bij het condoleren kun je de kinderen gerust meenemen. Een aandachtspunt is wel dat elk kind anders reageert op een overlijden. Ouders kunnen het beste zelf inschatten of hun kinderen kunnen worden geconfronteerd met een opgebaarde overledene of met een uitvaart.

Hoe kan ik me het beste voorbereiden op spreken tijdens een uitvaart?

Het houden van een persoonlijke toespraak geeft de uitvaart vaak een bijzondere en intense lading. Echter is het niet voor iedereen makkelijk te kunnen verwoorden wat er in een periode van rouw allemaal door je heen gaat. De angst om niet uit je woorden te komen of in huilen uit te barsten is heel reëel. Een goede voorbereiding van het houden van een toespraak kan je helpen om toch een persoonlijk woord te spreken. Kijk hieronder voor de tips die je kunnen helpen een goede toespraak te houden.

 • Laat je hart spreken.
 • Beslis of je de overledene rechtstreeks wilt toespreken (Je bent…) dan wel of je óver de overledene spreekt (Hij/zij was…).
 • Laat de sfeer van de toespraak overeenkomstig de omstandigheden zijn. Als de overledene een lang en goed leven heeft gehad zal ook een beetje humor zeker niet misstaan. De emoties bij jouzelf en bij de toehoorders zullen dat niet toestaan als iemand op jongere leeftijd en na veel lijden is gestorven.
 • Verzamel voor je de definitieve tekst schrijft eerst gegevens over:
  • Voorvallen uit het leven van de overledene.
  • Eigenschappen van de persoon.
  • Betekenis van de persoon voor nabestaanden.
 • Zoek enkele passende dichtregels op die de persoon karakteriseren.
 • Is de tekst klaar, lees hem dan enkele malen hardop in het bijzijn van enkele andere betrokkenen voor. Aanvankelijk zal dat voor jou als spreker en voor de toehoorders nogal emotioneel zijn, maar als de eerste glimlach verschijnt, zul je je sterk genoeg voelen om de toespraak te kunnen houden.
 • Lees de tekst langzaam en duidelijk voor.
 • Print de voorleestekst in een groter lettertype uit.
 • Breng in de tekst pauze- of ademhalingsstreepjes aan.
 • Deel eventueel de tekst na afloop van de uitvaart uit.

Mogen wij zelf de kist dragen?

Het dragen van de kist kan een belangrijk onderdeel zijn bij de verwerking van het verlies. Niet alleen kinderen, maar ook naasten mogen de kist dragen. Het is vaak ook mogelijk om de kist op een rijdende baar te plaatsen en lopend te begeleiden. Je hoeft dan niet bang te zijn dat het te zwaar wordt. Er is altijd een uitvaartverzorger die de dragers begeleidt.

Kan ik ook iets anders dan cake en koffie bestellen?

Ja, de meeste crematoria of aula’s bieden uitgebreide mogelijkheden op het gebied van de catering. Ook aan uw speciale wensen zullen wij meestal tegemoet kunnen komen. Onze uitvaartverzorger kan je informeren over de mogelijkheden.

Is live muziek tijdens een uitvaart toegestaan?

Live muziek is bijna overal toegestaan en kan zeer sfeervol zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos: een koor dat ‘Ave Maria’ zingt in een kerk of een plaatselijke band die optreedt bij het afscheid van een van hun fans. Het is zelfs mogelijk om speciaal voor of over de overledene een nummer te laten schrijven. Uiteraard kun je ook kiezen voor muziek van een cd of band. Er zijn genoeg mogelijkheden om de uitvaart muzikaal in te vullen zoals jij dat wilt.

Moet het condoleren plaatsvinden in de koffiekamer of aula van het crematorium?

Nee, dit is niet het geval. Met name de crematoria hanteren strikte tijden voor het gebruik van de ontvangkamer na afloop van de plechtigheid. Je kunt het samenzijn met familie en vrienden ook thuis, in een restaurant of clubhuis laten plaatsvinden. Je hebt dan minder beperking qua tijd, wat de rust en de sfeer ten goede komt.