Voor de uitvaart

Voor een uitvaart moet er ondanks de schok en de daarbij behorende emoties in korte tijd veel geregeld worden. Het is goed te weten dat wij, als ervaren uitvaartverzorgers, je hierin kunnen bijstaan. Wij zijn bekend met de lokale mogelijkheden en kunnen namens jou goede afspraken maken met alle betrokken organisaties zoals eventuele parochie, crematorium, horecagelegenheid, bloemist, etc. De wetenschap dat alles rondom het afscheid goed verzorgd wordt, geeft rust en daardoor kun je je focussen op jouw emoties en op de invulling van de afscheidsceremonie.

Cremeren of begraven

Cremeren of begraven?

Een van de vragen na het overlijden zal zijn of er wordt gekozen voor cremeren of begraven. Ken je de wens van jouw dierbare of kan jij anders de keuze maken? Mogelijk dat onderstaande argumenten jou kunnen helpen bij het bepalen van je keuze.

Waarom zou je kiezen voor cremeren?

  • Een crematie is gemiddeld goedkoper dan een begrafenis.
  • Na een crematie betaal je geen grafkosten, tenzij de urn wordt begraven.
  • Je kan zelf een asbestemming kiezen: bewaren, verstrooien of allebei.
  • Cremeren is een hygiënisch proces.

Asbestemming
De asbestemming moet volgens de wet plaatsvinden naar de (vermoedelijke) wens van jouw dierbare. Als deze wens niet bekend is, beslis je hierover met de eventueel andere nabestaanden. Een maand na de crematie mag je de as ophalen bij het crematorium. Steeds meer mensen kiezen er voor om de as thuis te bewaren in een mooie urn of een beetje as bij zich te dragen in een persoonlijk sieraad. Onze uitvaartverzorger kan je precies vertellen wat er wettelijk allemaal mogelijk is. Zo weet je bij eventueel uitstrooien dat je dit op de gekozen locatie in alle rust mag doen.

Waarom zou je kiezen voor begraven?

  • Je hebt het gevoel nog altijd dichtbij jouw dierbare te kunnen zijn.
  • Je familie maakt al gebruik van een familiegraf.
  • Je geeft de voorkeur aan een natuurlijk en geleidelijk afscheid.

Keuze graf
Op veel begraafplaatsen mag je zelf een plaatsje kiezen volgens de wens van de overleden dierbare. Naast de huur van het graf krijg je ook te maken met terugkerende onkosten voor gebruik en onderhoud. Deze kunnen variëren per gemeente. Wij kunnen je precies informeren over de kosten en mogelijkheden per begraafplaats.

Grafmonument
Je kan een graf persoonlijk maken door de plaatsing van een grafmonument. Je bent daarbij wel gebonden aan de regels van de begraafplaats. Ook het aanbod in prijs, kwaliteit en garantievoorwaarden van grafmonumenten varieert enorm. Mocht je vragen hebben over de aanschaf en plaatsing van een grafmonument, dan adviseren wij je graag daarbij.

Verzorging

Verzorging

Na het overlijden verzorgen we jouw dierbare op een respectvolle manier. Je mag hier natuurlijk altijd bij aanwezig zijn of helpen. Na onze verzorging heeft jouw dierbare een zo vertrouwd mogelijke aanblik. Het is fijn als je de gewenste onder- en bovenkleding klaar hebt liggen, wanneer wij je dierbare overledene op komen halen of bij een thuisopbaring, waarbij bijvoorbeeld ook een bril kan worden meegegeven. Na de opbaring krijg je deze weer van ons terug.

Rituele bewassing

Is een rituele bewassing na het overlijden gewenst volgens het geloof? Wij verlenen je graag alle medewerking in onze uitvaartcentra, die hiervoor de benodigde voorzieningen hebben.

Lichte balseming

Lichte balseming

Het kan gebeuren dat iemand door een ziekte of ongeval zwaar getekend is. Toch wil je als nabestaande dan ook graag afscheid nemen tijdens de dagen voor de uitvaart. Het is belangrijk dat jouw overleden dierbare er dan zo natuurlijk mogelijk uitziet. Een laatste blik op uw dierbare kan immers bepalend zijn voor de levenslange herinnering. Met lichte balseming of thanatopraxie is het mogelijk de natuurlijke gelaatskleur en de oorspronkelijke lichaamsvorm terug te brengen. Een ander voordeel is dat jouw overleden dierbare zonder enige koeling thuis kan verblijven, eventueel zelfs in het eigen bed. Zo ziet de ruimte waar jouw dierbare verblijft er dus zeer huiselijk en vertrouwd uit. Thanatopraxie is sinds 2010 toegestaan in Nederland en wij verzorgen dit graag voor je.

Opbaring

Opbaring

Steeds meer mensen kiezen ervoor om de dagen tussen overlijden en uitvaart thuis door te brengen. Als thuis opbaren echter niet mogelijk of gewenst is, kunnen wij jouw dierbare overbrengen naar een van onze uitvaartcentra of naar een ander uitvaartcentrum bij je in de buurt.

Onze rouwkamers

Onze uitvaartcentra beschikken over rouwkamers met vaste bezoektijden en 24-uurs rouwkamers. Hier verblijft jouw dierbare tot en met de dag van de uitvaart. Wanneer jouw dierbare in een 24-uurs kamer verblijft krijg je onbeperkt toegang tot het verblijf van jouw dierbare. De kamer kan worden aangekleed met persoonlijke spullen van thuis en met foto’s en bloemen. Een geluidsinstallatie maakt het mogelijk om je eigen muziek te beluisteren. Het andere type rouwkamers biedt de mogelijkheid voor een rouwbezoek op afspraak. Wij zorgen er uiteraard voor dat er nooit twee rouwbezoeken gelijktijdig plaatsvinden, om zo de intimiteit te waarborgen.

Thuisopbaring

De huiselijke omgeving wordt door veel nabestaanden als prettig en intiem ervaren. Daarom kiezen mensen ervoor om thuis afscheid te nemen. Onze deskundige medewerkers zorgen ervoor dat dit goed verloopt. Wij beschikken over alle benodigdheden en controleren dagelijks of alles nog naar wens verloopt. Je kunt ook kiezen voor een paar dagen thuis en een paar dagen in een uitvaartcentrum. Vrijwel alles is mogelijk en we horen graag wat jouw wensen zijn.

Kist sluiten

Het sluiten van de kist is veelal een van de moeilijkste momenten van het afscheid. Je bent de laatste die de overledene ziet en je sluit letterlijk een tijdperk af. Het is mooi om dit samen met jouw dierbaren te doen. Natuurlijk willen wij dit ook voor je verzorgen, indien je hier tegenop ziet.

Kisten en lijkwades

Kisten en lijkwades

Steeds meer nabestaanden vinden het mooi als de kist of lijkwade past bij de persoonlijkheid van de overledene. Vind jij dat ook een mooie gedachte? Met onze collectie van kisten en alternatieven zoals lijkwades in diverse prijsklassen hopen we ook een gepaste mogelijkheid te bieden voor jouw overleden dierbare. Misschien wil je met de kinderen de kist beschilderen of een tekst schrijven op schoolbordverf? We denken graag met je mee en verzorgen de meest persoonlijke kist die je je kunt wensen.

Kennisgeving

Kennisgeving

Na een overlijden wordt de directe omgeving meestal onmiddellijk geïnformeerd. Er blijven dan nog veel mensen over, die je wilt inlichten. Ook moeten de details van de uitvaart bekend gemaakt worden. Dit kun je doen met een rouwkaart of brief en/of een advertentie in een week- of dagblad. Wij bieden je een ruime keuze aan ontwerp en uitvoering van rouwbrieven en kaarten, gedachtenisprentjes en dankbetuigingen in kleur of zwart-wit. Kies je liever voor een eigen ontwerp of foto? Ook daarmee gaat onze eigen ontwerpstudio graag aan de slag. We helpen je indien gewenst ook met het opstellen van teksten. Uiteraard is ons drukwerk van uiterst hoge kwaliteit. Wil je een rouwadvertentie plaatsen in een dag- of weekblad? Onze uitvaartverzorger adviseert je graag over de tarieven en verzorgt de plaatsing.

Bloemen

Bloemen

Bloemen zijn sfeerbepalend bij een uitvaart. Een keuze van gemêleerde veldboeketten straalt bijvoorbeeld iets heel anders uit dan bloemstukken van witte rozen met witte linten. Als je de bloemenstroom in de hand wilt houden om het gewenste effect te bereiken, kun je jouw wensen vermelden op de rouwbrief. Onze uitvaartverzorger kan je talrijke voorbeelden van rouwarrangementen ter inspiratie laten zien; van sober tot persoonlijk of uitbundig.

Onze online bloemenwebshop

Onze bloemenwebshop is een samenwerking met Topbloemen, onze vertrouwde partner voor alle bloemenbestellingen. Hier kun je de prachtigste boeketten en rouwbloemstukken online bestellen

Goed doel

Goed doel

Steeds meer mensen kiezen voor een bijdrage aan een goed doel, in plaats van bloemen. Ook deze wens kun je opnemen in de rouwbrief. Wij verzorgen tijdens de afscheidsceremonie collectebussen, waar geïnteresseerden hun donatie kunnen achterlaten. Dit geld wordt na afloop aan jou of aan het doel overhandigd.