Nabestaanden condoleren? Dit is wat online condoleren teweeg brengt.

Het gesprek van de dag al meer dan een jaar, corona en alles wat er niet goed aan is. In ons werk als uitvaartverzorgers zien we dagelijks de gevolgen die deze pandemie aangericht heeft, de schrijnende, pijnlijke ervaringen die mensen hebben gehad. Het geen of beperkt afscheid kunnen nemen van een dierbare. Keuzes maken wie er wel en wie er niet naar het afscheid mag komen.

Het schriftelijk condoleren wordt door ons momenteel niet gestimuleerd, sterker nog het wordt ontmoedigd, simpelweg omdat er mogelijk een besmetting op kan treden bij het gebruik van papier en pen. Een alternatief hierop is een online condoleanceregister. Een gratis service die wij aanbieden aan onze nabestaanden. Een manier om thuis in alle rust datgene op te schrijven wat je nog wilt delen over die lieve vriend, collega, zakenrelatie, neef of nicht.

De mooiste verhalen worden er door mensen gedeeld. Verhalen waar nabestaanden geen weet van hadden. Hoe mooi is het om te lezen dat je vader als chef van de afdeling streng maar rechtvaardig was. Altijd een luisterend oor had voor de mensen die voor hem werkten en op woensdag een kopje koffie dronk met een extra klontje suiker, gewoon omdat het kon.

Of die vriendin waarmee ieder jaar aardbeien geplukt werden, stiekem tijdens het fietsen, het land op en plukken wat je op kon.

De gevierde zakenman die aan zijn vriend vertelde het lastig te vinden om aan zijn kinderen te vertellen hoe enorm trots hij altijd op ze is geweest.

Het vriendje dat het geld dat hij meekreeg voor de collecte in de kerk deelde met zijn maatje om dit niet te gebruiken voor de kerk, maar voor een heerlijk ijsje.

De vriend die ieder jaar met Kerst belangeloos een doos met boeken opstuurde naar zijn vrienden, omdat hij werkte bij een drukkerij.

De mevrouw van de bakkerij die altijd voor dat kleine meisje een extra snoepje had.

De jongen die voor zijn vriend die minder goed bij kas zat altijd de drankjes betaalde als ze uitgingen.

De avonturen van vrienden die gezamenlijk in een Renault 4 naar Spanje vertrokken en daar de tijd van hun leven hebben gehad.

Zomaar een greep uit een aantal berichten die wij zien op de online condoleanceregisters die we openstellen. Verhalen die nu in deze tijd gedeeld worden en voor nabestaanden van onschatbare waarde zijn! Hoe vaak horen we niet, dat wist ik niet eens dat dit is gebeurd, of hoe gaaf dat iemand dit met ons deelt!

Deel jij ook een mooie herinnering met nabestaanden?