Ook je huisdier kan verlies en rouwgevoelens ervaren!

Het overlijden van een dierbare treft niet alleen familieleden, maar ook vrienden, buren, collega’s, etc. En vaak ook het huisdier. Daarom rondom dierendag wat extra aandacht voor onze huisdieren!

Afscheid thuis

Onlangs verzorgden we het afscheid van een mevrouw in haar eigen huis, waar ook twee honden woonden. Er werd goed opgelet dat de honden nooit alleen waren met mevrouw, maar ze waren wel vaak in dezelfde ruimte. De honden waren duidelijk van slag door alle drukte en de veranderingen in de huiskamer voor het afscheid in de komende dagen. De mandjes van de honden kregen ook tijdelijk een andere plek, wat hen nog onrustiger maakte. Hoe hier mee om te gaan?

Vertrouwd maken met de dood

Onze uitvaartverzorgster, zelf groot hondenliefhebster, adviseerde om de honden onder begeleiding even te laten kijken bij mevrouw. In dit geval snuffelde de grotere hond na wat aarzelingen aan haar hand en het kleine hondje liep een paar keer rond en onder de baar. En daarna was het goed. Het kleintje leek wel kritisch te kijken naar iedereen die afscheid kwam nemen maar er gebeurde verder niets.

Troosthond

Wonderbaarlijk ook hoe goed honden en katten ons verdriet aanvoelen! Honden, onvoorwaardelijk trouw, komen geregeld even knuffelen of stil tegen je aan zitten. Het fenomeen van de zogenaamde troosthonden komt dan ook steeds vaker voor. Dit is overgewaaid uit Amerika, waar de hond wordt ingezet bij tal van tragische gebeurtenissen. Ook katten hebben zeker het vermogen om eenzaamheid te verminderen.

huisdier rouw

Het lot van je huisdier vastleggen

Daarom is het niet vreemd dat veel mensen hun huisdier als lid van het gezin beschouwen. Dierbaar en vertrouwd. En dus is het niet meer dan logisch om ook eens na te denken over het lot van je huisdier, als je er onverhoopt niet meer voor kunt zorgen. Je kunt je beslissing vastleggen in je testament of in het document ‘Mijn uitvaartwensen’,  dat je kosteloos bij ons kunt opvragen of downloaden. Zo weet je zeker dat de liefde voor je huisdier doorgaat, ook als je die ooit zelf niet meer kunt geven.

Tips huisdier in rouw

Tips huisdier in rouw

Behoud je routine in de dag
Wees lief en geduldig. Je dier is uit zijn doen en kan zich daardoor anders gedragen
Probeer je eigen verdriet bij je dier weg te houden. Blijf kalm, zodat je dier ook het gevoel heeft dat je alles onder controle hebt.
Afleiding is altijd een goede manier om rouw te verwerken. Zorg dat je dier voldoende beweging krijgt en geef hem zijn favoriete speeltje.