De Brabantse koffietafel

De tijden veranderen, ook in uitvaartland. Sommige tradities zijn verloren gegaan, zoals het waken door de buurt bij een overledene. Andere tradities hebben een andere vorm gekregen. De meeste uitvaarten zijn in plaats van ingetogen en sober juist uitbundig geworden, het leven wordt gevierd.

Een traditie die een ieder van ons vast weleens heeft meegemaakt is de koffietafel na afloop van een uitvaart. In ons werkgebied, grofweg, tussen Nijmegen en Venlo, zijn koffietafels een bekend fenomeen. Maar ook hier zijn er verschillen!

In onze uitvaartcentra in Boxmeer en Gennep serveren wij een Brabantse koffietafel, die traditioneel kan zijn; een broodmaaltijd met eventueel een kop soep vooraf. Er zijn belegde broodjes, krentenmik, ontbijtkoek en suikerbrood. We zien tegenwoordig ook regelmatig dat de koffietafel een wat luxere uitstraling krijgt. Door te kiezen voor luxere broodjes, belegd met brie, gerookte zalm of carpaccio. Maar het worstenbroodje is natuurlijk niet weg te denken uit het Brabantse land!

In ons uitvaartcentrum in Venray serveren wij natuurlijk ook een koffietafel, maar de ervaring leert dat onze opdrachtgevers uit het Limburgse na de koffietafel vaak nog kiezen voor koffie met een stuk vlaai. De tradities uit het verleden in een eigentijds jasje gestoken…

Vraag gerust naar de mogelijkheden, ze zijn talrijk.

Mijn antwoord is ja, wat is uw vraag?

Ireen van Eck

Ireen van Eck